2013. december 23., hétfő

Hurrá, itt a téliszünet!

Samu tegnap este végre felfogta, hogy ma nem kell iskolába mennie.......
A beígért gyurmafőzésre így végre jutott egy kis idő. A bevált recept szerint dolgoztunk, aztán akrillal színeztük, és most mókáznak :)
Annyira szeretem, mikor itthon vannak!! Bár többet lehetnének így együtt a családok..........

2013. december 19., csütörtök

Heti ötlet - Illatos otthon

Minden otthonnak megvan a maga illata, és milyen jó ilyenkor télen hazaérve beszippantani! Akik hozzánk jönnek, mind azt mondják, jellegzetes szappan-illat lengi be a lakást, de én már csak a cserépkályha szagát érzem, amit nem annyira szeretek...
Nem csak az illatélmény lehet fontos télvíz idején, hanem a levegő frissítése, tisztítása is. A hideg miatt ritkábban szellőztetünk, a bacik és vírusok pedig gyorsan szaporodhatnak a fűtött lakásban. A legfontosabb dolog a szellőztetés, méghozzá a jó szellőztetés. A helyes technika a rövid ideig tartó intenzív szellőztetés, sarkig kitárt ablakokkal, pár percig. Így nem hűlnek le a falak, de a levegő gyorsan kicserélődik és könnyebben újramelegszik a szoba. Ezt napi háromszor meg kell tenni, de ha beteg van a családban, többször is.
Betegség idején segítenek még az illóolajok is, kis párologtató mécses használata. Fertőtlenítő a levendula, a teafa, citrom illóolaj. Ám kínai barátaink, mikor beteg voltam, rizsecetet hoztak ajándékba:egy tál forró vízbe kell tenni egy-két kanálnyit és párologtatni a szobában. Nem túl kellemes az illata, de garantáltan fertőtlenít :)
Ha nem szereted vagy nem bírod az ecetet, citromleves spricni is segíthet.


Nálunk most a narancs a kedvenc, igazi téli illat!:) Hanna szegfűszeggel tűzdelt egyet, kis csészébe ültette, ez illatozik az asztalon. Ám kevésnek éreztem, egy idő után megszokja az ember és alig érzi. Ezért a nagy narancsevésből maradt héjakat kis lábaskába tettem, vizet engedtem rá, dobtam bele szegfűszeget, fahéjat, gyömbért, majd felforraltam. Kis lángon, éppenhogy pöszörögve főztem egy darabig, és csodás illat járta át az egész házat! Próbáljátok ki, függők lesztek... :) Pár napig használható, addigra úgyis lesz újabb adag narancshéj...
Most citromhéjat fogok próbálni bazsalikommal.... Két másik kedvenc :)

2013. december 12., csütörtök

Heti ötlet - Felmosás

Nagyképűen írhatnám, hogy "olvasói levél", egy régi barátnőm intézte hozzám a kérdést pár hete:

"Kedves Erika! Látom nálatok is a természetes a természetes. Tanácsot kérnék, te mivel mosol fel? Szeretném, hogy jó illat legyen, de a mosóparfüm-csepegtetés nem jött be (mármint a vízbe). Köszönöm a segítséget. B"


Nálunk a nappali-étkező-konyha-előszoba komplexumban kő van, nem fehér, mert frászt kapnék a folyton meglátszódó maszatoktól... amiből nálunk bőven jut minden napra. Így kényelmesebb a lelkemnek :)
Porszívózás után egy nagy vödör meleg vízbe teszek 3-4 evőkanál mosószódát, fél-egy deciliter ecetet, 15-20 csepp illóolajat, és mehet a felmosás. 
A mosószóda felszedi a koszt, de a vízben nehezen oldódik, ezért jó a meleg víz. Az ecet is segít az oldódásban, ne ijedj meg, hogy pezsegni kezd a víz, mikor beleöntöd! Az ecet a padlót fényessé is teszi, nem engedi, hogy a mosószóda foltokat hagyjon. És fertőtlenít, szagtalanít.
Általában levendulát vagy teafaolajat teszek a vízbe, ezek is fertőtlenítenek, és friss és kellemes illatot adnak. De ha nincs illat, minket már az sem zavar rég....:) 
Jó munkát, szép otthont!:)


2013. december 6., péntek

Vers mindenkinek....
Gyermek nélkül
Gyermek nélkül a ház bútorszalon,
Nincs levetett ruha az asztalon, 
Alvó fejecske nem hagy mély nyomot a bársonypárnán,
Semmi nem kopott.

Az ágyterítő gyűretlen, fehér,
Nincs szétmorzsolva sütemény, kenyér,
Nincs behúrcolva kavics és homok 
Csak állnak mereven értéktelenül
Újak maradnak a bútorok, 

Ám de a gyermekkel életrekel minden,
Ha futkos a szobában, udvaron, s a kertben.
Ha elszomorít az élet gondja, búja,
Elfeledteti azt a gyermek mosolya.

Tanulj a gyermektől örülni mindennek,
S adj hálát mindezért az Istennek.

2013. december 4., szerda

Heti ötlet - Hajfestés hennával

Amikor pár éve őszülni kezdtem, még kicsit büszke is voltam, végre nem néznek kislánynak :) De nem sokáig tetszett, mert pont kétoldalt, a halántékon gyülekezik a legtöbb fehér hajszál, és mivel göndörödnek, nagyon idétlenül néznek ki... Festettem hát a hajam, nem is gondoltam bele, hogy jó-e ez vagy sem. Aztán ahogy olvastam a hennáról, elkezdte piszkálni a csőrömet, tetszett a színe, na és az, hogy növényi.
Utánaolvastam, kutattam, és megrendeltem egy adagot. Közben hagytam lenőni a festéket 3 hónapig, nem volt szép látvány, de fontos, hogy a mérgek ürüljenek, mielőtt a hennázásnak nekivág valaki.
Az interneten sok receptet talál, aki ezzel festené a haját, én azt osztom meg veletek, ami nekem bevált, én így használom:
Kis lábasban vizet forralok, benne pár diólevéllel, szegfűszeggel és egy kis instant kávéval. Ezek kicsit sötétítik a hatást, nem szeretnék égővörös hajat, inkább az eredeti gesztenyeszínhez közelítek.
Kb. 15 percig főzöm ezt a löttyöt, majd hagyom melegre hűlni. Nem langyosra, az már nem jó.
Kis porcelántálban (mert arról lemosható) összekeverem az élénkzöld porított hennával, lassan adagolva hozzá a folyadékot, hogy sűrű tejfölre hasonlítson az állaga. Illóolajat cseppentek bele, levendulát, eukaliptuszt, ami jólesik, de ez el is hagyható.
Sokan panaszkodnak a szagára, én inkább illatnak mondanám: átmenet a széna és a sóska között, mindkettőt szeretem :)
Mint a hajfestéket, felviszem a hajamra, tincsről-tincsre, jól bekenve mindenhol. Zuhanysapkát húzok a fejemre, törülközővel körbecsavarom, hogy melegen és nedvesen tartsa, és legalább 3 órán át nem mutatkozom nyilvánosan.... Az időközben kicsöppenő vagy csordogáló hennát pedig gondosan letörölgetem :) de ha ottmarad, az sem nagy baj, könnyen lemosható, nem fogja meg a bőrt.
Ha letelt az idő, nagyon-nagyon alaposan kiöblítem a hajamból, szappannal megmosom, ecetes vagy citromos vízzel leöblítem és kész! Egy-két hajmosás után már nem ereszti a színét, igazán tartós.


Párhetente újrafestem, ahogy nő a hajam, de akkor tényleg elég csak a hajtőre kenni, ugyanis a henna nem a haj külsejét festi, így nem kopik, benne marad a hajszálban.
Gazdaságos is, másfél éve használok egy 250 grammos csomagot, és még bőven van benne...
Egészséges, mert ez egy gyógynövény, ami fertőtlenítő, bőrregeneráló, megszünteti a korpásodást, zsírosodást, hajhullást, erőssé és vastaggá teszi a hajat. Keleten még a tetvek ellen is bevetik, sőt lázcsillapításra, hűsítésre is használják.
Szerintem az így festett haj színe természetesnek tűnik, én nagyon meg vagyok elégedve az enyémmel. Sose festeném többé vegyszerrel, akkor inkább maradok ősz.....

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...