2013. november 8., péntek

Heti ötlet - Fejtetű ellen....

Amikor mondtam, hogy erről szeretnék írni, a gyerekek kiakadtak: "Jaj, neeeeee! Az olyan cikiii..."
Pedig nem. Egyedül a tetveknek ciki, mert belehalnak. Mert bárki és bárhol összeszedheti ezeket az apró kellemetlen élősködőket, a tetű nem diszkriminatív... És iskolaidő alatt egyszer biztosan hazahozzák a gyerekek.
Vannak persze mindenféle szerek, amikkel lekezelve a hajat, elpusztulnak a kis rovarok, de ezek többnyire vegyszerek, a fejbőrt is irritálják. Sok szerre pedig már immunisak a tetvek, én is jártam úgy, hogy vígan táncikoltak a fésűn, amivel kihalásztam őket! Ezreket költöttem ezekre a löttyökre, hasztalanul, tavaly nyáron hetekig küzdöttem a tetűinvázió ellen, az eredménye pedig csak egy kopasz folt lett Sári fején... A minap egy anyuka a logopédián mesélte, hogy az ő kislányának pedig allergiás rohama lett egy tetűirtótól (ami mellesleg többezer forintba került), felpuffadt az arca és óriási piros foltokkal lett tele a teste.


Közben keresgéltem, mivel lehetne természetes módon megszabadulni tőlük, és nem utolsó sorban olcsón, mert mire hét embert kikúrálunk... egy vagyon.
Találtam egy szert, ami úgy hirdeti magát, hogy természetes összetevőket tartalmaz, és valóban jónak tűnt, ám borsos ára elriasztott. Megnéztem, miből áll, és rádöbbentem, hogy hiszen ezek mind megtalálhatók itthon is!
Így kutyultam egy keveréket, ami tényleg hatott:
egy kis tálkába tettem olvasztott kókuszvajat,
10-20 csepp eukaliptuszolajat, teafaolajat és levendulaolajat.
Jól összekevertem, bőven rákentem a fejecskére, hadd tocsogjon, majd zuhanysapkát húztam rá és egy-másfél órát vártunk. Addig a többieket is le lehet kezelni....
Ilyenkor az egész nap erről szól: le kell cserélni minden ágyneműt, díszpárnát, és idő hiányában pizzát rendelni :) a többi ezzel járó teendőt most nem írom le, szerintem mind ismerjük...
Ha letelt a várakozási idő, jön az irtás legnehezebb része: egyenként kiszedni és megölni a tetveket. Ebben segít a sűrű fésű, amit a jobb irtószerek mellé adnak. Módszeresen, alaposan, tincsről-tincsre fésüljünk, a tövétől a hajszálak végéig... A mi gyerekeink esetében ez valami rettenetes munka. Nemcsak vastagszálú a hajuk, de olyan sűrű, mintha egy tőből tíz szál nőne ki. Volt, hogy sírtam...
Döbbenten láttam viszont, hogy a tetvek mozdulatlanok, vagy éppenhogy vánszorogni próbálnak, mivel ez a keverék mechanikusan és vegyileg is megfojtja őket. Mindig hat, és nem tudnak hozzászokni :) mondjuk mindegyiket szépen sorban összenyomtam, biztos ami biztos, a serkéket is igyekeztem lehúzkodni.
Fontos, hogy a szaporodási ciklusuk miatt 4-5 nap múlva megismételjük az egész procedúrát, hogy ha netán maradt serke és kikelt, akkor ne tudjon tovább szaporodni!
Ezzel a módszerrel sikerült a családban teljesen kiirtani őket, és nem kellett ezreket költeni olyan vegyszerekre, amik veszélyesek is lehetnek. Ajánlom, próbáljátok ki, a haj még szebb is lesz tőle, illatos is, és mondom, csak a tetveknek ciki....


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerencsére nálunk még nem volt, de mikor szó volt róla (óvónéni más fején talált), megmondtam, hogy lekopasztom mindet.

Emlékszem még, hogy a nagymamám hányszor fésült át engem. (jó hosszú hajam volt). Na én nem vagyok erre képes.

Ha felbukkan kipróbálom ezt a szert (nullás gép használata után, (jó fél cm maradhat)).

Ildikó

Erika Radics írta...

:)
Remelem, nem lesz ra szükségetek..... :)

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...