2013. október 17., csütörtök

Heti ötlet - Dezodor azaz szagtalanító :)

Mert nem az izzadással van a gond, hanem a kellemetlen szagokkal... Amit pedig bacik okoznak. Amik nagyon szeretnek az olyan nedves és sötét helyeken szaporodni, mint a hónaljunk.
De mi harcolunk ellenük, mert mégiscsak kultúrált emberek vagyunk, nem szeretnénk, ha kellemetlen társaságnak tartanának bennünket, és mi sem szívesen időzünk büdi emberekkel...

Az alumínium kiválóan elzárja az izzadság útját, és ha nincs izzadság, nincs bűz. Gondolják és reklámozzák a dezodorgyártók. De pont ez a probléma ezzel az anyaggal: eltömíti a pórusokat és felhalmozódik a környező mirigyekben. Erről többet nem is írok, a csapból is ez folyik...

Az izzadságnak ki kell jönnie, ez is tény, nincs szégyellnivaló egy kissé lucskos pólóban futás után... De ha nem futok, hanem csak házimunkát végzek, vagy hivatalban intéznem az ügyeim, akkor is lehetek izzadt, és lehet ciki a szagom :)


Ezért nem az izzadást kell gátolni, hanem a szagok kialakulását. Erre nagyon jók az illóolajok például. A legegyszerűbb dezodoráló egy kis darab vattára csepegtetett levendulaolaj vagy teafaolaj. Áttörlöd a hónaljad és kész. Megöli a baktériumokat, és így megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását. Fontos, hogy tudd: csak a levendula és a teafa azok az olajok, amiket hígítás nélkül kenhetünk a bőrünkre!!

Ha viszont szeretsz kutyulni, készíthetsz is dezodort csupa finom dologból :) mivel a vajak, amiket beleteszünk, szobahőmérsékleten elég puhák lehetnek, jó ezeket a stifteket hűtőben tartani. A reggeli rutin így kicsit változhat, de hamar megszokja az ember, hogy a hűtő mellett kenegeti magát induláskor...

Íme egy recept, ami nekünk bevált:
3 evőkanál (ek) sheavaj
3 ek szódabikarbóna
2 ek kukoricakeményítő
2 ek kakaóvaj
kb. 30 csepp illóolaj (levendula, teafa, geránium, ylang-ylang..... amit szeretsz, és nem irritálja a bőröd)
Az olajokat gőz felett megolvasztom, hozzákeverem a porokat és az illóolajokat, kiürült stiftes dobozba töltöm (ismerősöktől is be lehet gyűjteni), és a hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon.

Egy egyszerűbb, de ugyanolyan hatékony:
2 ek kókuszvaj
2 ek kukoricakeményítő
2 ek szódabikarbóna
Illóolajok

Ha a folyékonyat szereted inkább, nekem ez a recept vált be:
Fele-fele arányban keverj össze alkoholt és vizet, csepegtess bele illóolajokat és kész. Kiürült golyós dezodoros dobozba teszem.
Alkoholt gyógyszertárban tudsz szerezni, de sokan (én is!) vodkát használnak helyette :) tiszta, szagtalan, és gyilkolja a bacikat... Pálinka se rossz, ha nem pálinkaszagú...:)

Nekünk ezek váltak be, az erősen felborult hormonháztartású kamaszaim se bűzölögnek. Nem mondom, hogy sosincs kellemetlen szagunk, érezni, ha felborul valami odabent, és ez nem is baj. Azért van az izzadság, hogy jelezzen és hogy méregtelenítsen a szervezetünk, ha valami nem stimmel. Sőt, ha eddig bolti dezodort használtál és most áttérnél a házira, ne csodálkozz, ha 2-3 hétig nem a várt hatást éred el... A szervezetnek ki kell üríteni a mérgeket, és az nem lesz virágillatú... :)
De ne tántorítson el, én inkább leszek kicsit büdi, mint mellrákos.......

Nincsenek megjegyzések:

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...