2012. augusztus 5., vasárnap

Mindennapi kenyerünk

A minap őrölt friss lisztből mesésen finom kenyeret sütöttünk. Az édeskés, barna lisztből egészségesen tiszta lesz, összehasonlíthatatlan a bolti pékárukkal. A gyerekek üresen is falták, mint a süteményt...:)


A mi receptünk roppant egyszerű, nem vacakolunk vele sokat. Általában másfél kiló liszttel dolgozunk, ehhez jön két evőkanál só, meg ízlés szerint magvak, egyéb lisztek (a búzaliszt egy részét felválthatjuk zabliszttel, ettől édeskésebb és most figyi: fogyasztó lesz a kenyér! na jó, nem fogyaszt, de nem is hizlal, mint amúgy)
Összekeverjük szárazon, majd a közepébe gödröt vájunk, belelöttyintünk 2 dl meleg vizet, ebbe morzsoljuk a 2-2,5 dkg élesztőt, rá egy kanál cukor és várunk... Ha az élesztő felfutott, jön még hozzá 7-8 dl melegvíz, és jöhet a gyúrás.
Nem kell ám addig dagasztani, míg az izzadság csorog a homlokodon, bár ebben a melegben... anélkül is cseppen. Szóval összedolgozzuk a tésztát, Jakab már nagymester ebben és szereti is csinálni, és letakarva kelesztjük. Ha van időnk, újragyúrjuk és a formában kelesztjük tovább, de általában csak egyszer hagyjuk kelni, a két gyümölcskenyér-formában, aztán megy a jó forró, gőzös sütőbe, de fogalmamsincs, meddig... az illata és a színe segít eldöntenem, kész van-e:)
Röviden ennyi, de lehet bonyolítani is, ha valakinek ez nem túl autentikus... Nekünk sok éve megfelel, sőt, a bolti kenyér nemkívánt vendég az asztalunknál. A gyerekek már húzzák a szájukat, ha netán időhiány miatt nincs saját kenyerünk, iskolába vinni meg egyenesen cikinek tartják :) Hiába no, a kenyér tényleg az otthon melegét jelenti...

Nincsenek megjegyzések:

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...