2011. október 26., szerda

Saaaaaaajt!!!

Naaagy sajtevők vagyunk, és még nagyobbak lennénk, ha nem szabna határt ennek szűkös pénztárcánk... Mint Gombóc Artúr a csokoládéval (na azért az se rossz), sajtból is jöhet lukas, szögletes, kerek, kék vagy kenhető, fűszeres vagy szagos.
És most itt a házi változat!

Első sajtom... kár, hogy ezt nem lehet eltenni emlékbe... vagyis inkább úgy mondanám, nem érdemes.
Elég keményke lett, túl apróra aprítottam az alvadékot, de a kedvenc paradicsomos tésztánkra tökéletes.


A második... Ez el is fogyott tegnap vacsorára, Hanna megmentett maradékát tudtam már csak lencsevégre kapni:) Lilahagymás, csodafinom... és ez is keményke. Mert amikor ezt készítettem, még nem kóstoltuk az elsőt, de a harmadik már jobb lesz. Már készül...:)
Azt is megtanultam, hogy ekkora sajtocskát (kb. 45 dkg) nem szabad hosszan sófürdőztetni, nagyon beszívta és túl sós lett. Kemény is meg sós is, de a miénk!

És a tapasztalatok:
  • Az internet telistele van okos segítséggel, de érdemes a hozzászólásokból is okulni.  Olvass, járd körül és jegyzetelj!
  • Nincs konkrét recept, a sajt élő, önálló egyéniség, neked kell kicsalnod a tejből... Több receptet ollóztam össze eggyé, nem is receptet, inkább technikát, fogásokat. De ebben is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, a saját tapasztalatodból fogsz tanulni a legtöbbet.
  • Talán mondanom sem kell, hogy házitejből állj neki, vagy jó minőségű friss boltiból.
  • Mindenképp oltóval próbálkozz, ne az ecetes vagy citromos módszerrel. Ne idegenkedj tőle, természetes enzimek dolgoznak azért, hogy a sajt igazán sajt legyen. Én ezt vettem.
  • A savó majdnem olyan finom, mint a tej (ha oltót használsz! mert savanyított tejből nem ilyen lesz), mi sütöttünk belőle palacsintát, ettük reggeli kukoricapehelyhez, ittuk kakaónak...  és persze rengeteg értékes anyag van benne. És így nincs maradék, amit kidobsz, tehát megintcsak spórolsz.  Nekünk 4 liter tejből lett kb. 45 dkg sajtunk és 3-3,5 liter savónk, amit ugyanúgy használtunk fel, mint a tejet – számolj utána, mennyibe kerül, hogy tiszta forrásból származó igazi sajtot ehetsz...
  • Sose lesz két próbálkozásod eredménye ugyanolyan... és ebben ez a szép!

2011. október 24., hétfő

Barnabás 628. hipotézise*

"Mutassak valamit?"

"Ha kidugom a nyelvem..."

(hatásszünet)

"... mindenki nevetni kezd!"

"Hihihihihihihi!"

"Most te jössz! Kipróbálod?"
*Egy olyan formába öntött feltételezés, ami kísérletes módszerekkel és adatgyűjtéssel igazolható vagy cáfolható

2011. október 19., szerda

Sütiillat...

... ingerel minket folyamatosan... pedig ezek sajnos nem ehetők...

Megérett végre Anyukám rózsás-kecsketejes szappankája, ennek inkább csak a kinézete ingerlő...

 
Na de ez a kamillás olivaolajból, kecsketejből és grapefruitból készült szappan fogalmamsincs, miért áraszt magából intenzív almás-sütemény-illatot!:) De már nagyon haragszanak rá a gyerekek...


És a legviccesebb kísérletem eredménye (mert muszáj folyton kotyvasztani és próbálgatni mindenfélét...):

Barátnőmmel ki akartuk próbálni, milyen lesz disznózsírból a szappan, meg azon agyaltunk, lehetne-e használt sütőolajból is szappant készíteni. Merthogy a régi asszonyok is mindenféle maradékot használtak a szappanfőzéshez... Na én két legyet ütöttem egy csapásra, illetve hármat: folyadéknak a nyárról árválkodó sangriát használtam, fűszeres-illatos jódszínű valami lett belőle... És volt itthon pici disznózsírom meg egy adag használt napraforgóolaj, amiben lángos és pár szem krumpli sült. Hát ennek is olyan fini illata lett! Kis fahéjjal még jobban megbolondítottam, semmi illóolajat nem kapott, és olyan fűszeres illata van, mint egy téli keksznek! Eredetileg mosásra szántuk volna, de már csak a színe miatt sem lenne alkalmas rá....:) és sajnálnám is...

Én még nagyon kezdőként bukdácsolok ebben a szappanoskodásban, de van egy kedves barátném, aki sokat segít a tapasztalatával. Juccantó, hálás vagyok a türelmedért!

Ő ilyen szépeket tud...:)

2011. október 14., péntek

Köszönet!A SZEGEDI ÚJSZÜLÖTT ÉLETMENTŐ ALAPÍTVÁNY számlája

156.000Ft -tal gyarapodott.


Mindenki közreműködését, felajánlását, licitálását nagyon szépen köszönjük!
Mivel sokan jelezték csatlakozási szándékukat a gyűjtéshez, de az első alkalommal nem mertem 20 blognál
többet vállalni, ezért tavasszal újra megszervezek egy gyűjtés.

Nagyon-nagyon köszönjük!

Amikor elmeséltem a kollégáimnak, hogy milyen sokan segítettetek, és milyen hatalmas összeg gyűlt össze, mindenki arcára mosolyt csaltatok. :)))
Szép napot nektek is!
Süli Mónika


Én is szeretném megköszönni a lelkes részvételt, és Áginak a felajánlást!
"Aki kegyes az alacsony sorúhoz, az Jehovának ad kölcsön, és Ő majd visszafizeti neki tettét"(Példabeszédek 19:17)

2011. október 12., szerda

Nadrághosszabbítás

A hirtelenjött hidegben azt se tudtam, mi a szöszt adjak a gyerekekre... A meleg szeptemberi napokon nem volt baj, ha a nadrág szára rövidebb a kelleténél, ám a csípős szélben már nem küldhettem oviba a gyereket ugyanabban a nadrágban. Vagy mégis?

Eszembejutott, hogy Anyukám még valamikor régesrég... még a múltszázadban... (ezt nem hagyhattam ki, olyan vicces, hogy ez annyira rég volt!) Szóval Anyukám kötött passzéval hosszabbította meg öcsém nadrágjait, így nemcsak hosszabb lett, de extrameleggel kényeztetett. Akkor cikinek mtartottam, de ma már anyaszemmel nézem a dolgokat, a divatot is:) Gyorsan nekiálltam hát én is kötögetni, egy film alatt elkészülhet (bevallom, nálam nem... réééém lassú vagyok), és aztán mehet is a nadrág az oviba!:)


A patentmintával kötött passzét (én körben kötöttem, 1 sima-1 fordítottal) a nadrág felhajtásának vonala mentén varrtam fel, belülről. Közben a passzét nyújtottam, így kicsit összehúzza a nadrágszárat, de legalább nem lötyög a vékony kis bokán a jó meleg pótlás...

Ha így meg hosszú, akkor felhajtva is hordható, szerintem így is nagyon csini:)
És el kell mondjam, mindenkinek tetszett a családban, nem fújolt az új tulajdonos sem, hanem büszkén hordja... ennyit a cikiről, le lettem szavazva:)

2011. október 6., csütörtök

Szera

A képen Szera egyik gyönyörű brossa...

... üzeni mindenkinek, aki keresi, hogy pár nap és újra elérhető lesz a blogja... most egy kicsit megbolondult az éterben minden...

2011. október 5., szerda

Szép gondolatok...

... széppé tehetik a napod. Mi minden reggel igyekszünk megvizsgálni egy verset a Bibliából, együtt, reggeli közben, pár perc. Ám ez a pár perc jó indítás a naphoz, buzdító bármilyen helyzetre, hiszen Jézus is azt mondta: "Ahol ketten vagy hárman egybegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük"(Mt 18:20) Így feltöltődve a gyerekek is könnyebben veszik az akadályokat, a kedvünk is jobb lesz, még a zord reggeleken is... Próbáljátok ki, sokkal kellemesebb, mint a reggeli híreket nézni...

És milyen szép tud lenni egy kedves idézet egy díszpárnán a kanapén, emlékeztetve a reménységünkre, a szépre és jóra, ami körülvesz minket... Szívmelengető ajándék lehet egy szerettünknek, üzenhet vagy éppen célozhat... és garantáltan célbatalál.Még több kép a Meskán!

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...