2011. október 26., szerda

Saaaaaaajt!!!

Naaagy sajtevők vagyunk, és még nagyobbak lennénk, ha nem szabna határt ennek szűkös pénztárcánk... Mint Gombóc Artúr a csokoládéval (na azért az se rossz), sajtból is jöhet lukas, szögletes, kerek, kék vagy kenhető, fűszeres vagy szagos.
És most itt a házi változat!

Első sajtom... kár, hogy ezt nem lehet eltenni emlékbe... vagyis inkább úgy mondanám, nem érdemes.
Elég keményke lett, túl apróra aprítottam az alvadékot, de a kedvenc paradicsomos tésztánkra tökéletes.


A második... Ez el is fogyott tegnap vacsorára, Hanna megmentett maradékát tudtam már csak lencsevégre kapni:) Lilahagymás, csodafinom... és ez is keményke. Mert amikor ezt készítettem, még nem kóstoltuk az elsőt, de a harmadik már jobb lesz. Már készül...:)
Azt is megtanultam, hogy ekkora sajtocskát (kb. 45 dkg) nem szabad hosszan sófürdőztetni, nagyon beszívta és túl sós lett. Kemény is meg sós is, de a miénk!

És a tapasztalatok:
  • Az internet telistele van okos segítséggel, de érdemes a hozzászólásokból is okulni.  Olvass, járd körül és jegyzetelj!
  • Nincs konkrét recept, a sajt élő, önálló egyéniség, neked kell kicsalnod a tejből... Több receptet ollóztam össze eggyé, nem is receptet, inkább technikát, fogásokat. De ebben is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, a saját tapasztalatodból fogsz tanulni a legtöbbet.
  • Talán mondanom sem kell, hogy házitejből állj neki, vagy jó minőségű friss boltiból.
  • Mindenképp oltóval próbálkozz, ne az ecetes vagy citromos módszerrel. Ne idegenkedj tőle, természetes enzimek dolgoznak azért, hogy a sajt igazán sajt legyen. Én ezt vettem.
  • A savó majdnem olyan finom, mint a tej (ha oltót használsz! mert savanyított tejből nem ilyen lesz), mi sütöttünk belőle palacsintát, ettük reggeli kukoricapehelyhez, ittuk kakaónak...  és persze rengeteg értékes anyag van benne. És így nincs maradék, amit kidobsz, tehát megintcsak spórolsz.  Nekünk 4 liter tejből lett kb. 45 dkg sajtunk és 3-3,5 liter savónk, amit ugyanúgy használtunk fel, mint a tejet – számolj utána, mennyibe kerül, hogy tiszta forrásból származó igazi sajtot ehetsz...
  • Sose lesz két próbálkozásod eredménye ugyanolyan... és ebben ez a szép!

3 megjegyzés:

Sárosdi Virág írta...

Bevallom, elsőnek azt hittem, megint szappan lesz a végeredmény. Nálad már sose tudni...:)

Zazálea írta...

szuper, gratulálok! kedvet kaptam hozzá...

Juccantó írta...

Gratulálok én is,szinte beleharapnék.
Hány ml oltót tettél a négy liter tejhez?

Ha tetszett, maradj és olvass még:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...